Huurkoop in het buitenland



We dromen er allemaal wel eens van om het roer om te gooien. 

Vol enthousiasme gaan we op zoek naar een geschikte woning in het land van onze keuze. 

Na het vinden van een geschikt huis lopen we vaak al tegen het eerste struikelblok aan.....de verkoopprijs en de stroeve houding van de banken.

Door de crisis zijn de banken niet meer zo meegaand met het verstrekken van een volledige hypotheek of lening.

Wat nu.....alvast een huis huren in het land en even bijsparen of het plan maar opgeven.........

Dan zou huurkoop een ideale oplossing kunnen zijn.

Hieronder geef ik u 2 voorbeelden waar huurkoop voor gebruikt zou kunnen worden. 

Laat u altijd goed voorlichten door de makelaar of notaris wat voor u van toepassing is. Het kan in Spanje per regio verschillend zijn. 


Wat is huurkoop:

Huurkoop is een contractuele overeenkomst tussen een huurder( toekomstige eigenaar) en de huidige huiseigenaar ( verhuurder), waarbij de huurder het recht heeft om het huis te kopen binnen een vooraf vastgelegd huurtermijn.

Als borgstelling betaalt u de huidige huiseigenaar een vooraf overeengekomen bedrag, dat u normaal gesproken bij een normale aankoop ook als aanbetaling zou moeten voldoen (meestal tussen de 8 en 10% van de verkoopprijs). 

Vervolgens betaalt u een maandelijks huurbedrag tot het moment van de in het koopcontract overeengekomen uiterste datum van overdracht. Op deze datum, of indien gewenst eerder, koopt de huurder het huis waarbij de betaalde huur en de aanbetaling op de verkoopprijs in mindering worden gebracht. 

Per huis kunnen er nog aanvullende afspraken gemaakt worden zoals bijvoorbeeld dat de verkoopprijs ieder jaar dat de huurder niet koopt met een bepaald percentage of een vast bedrag omhoog gaat.

Huurkoop geeft u dus meer tijd om de financiering te organiseren, terwijl u al wel kunt genieten van alles wat het huis en het land u te bieden heeft.

Voorbeeld met hypotheek:

Het huis van uw dromen staat te koop voor € 370.000,- Euro. U heeft als eigen geld  € 200.000,- beschikbaar. Bij de bank heeft u een lening aangevraagd voor het resterende bedrag. De bank wilt u tot maximaal 70% ( € 119.000,- ) van het bedrag lenen. U komt € 51.000,- te kort.

In dit geval kunt u een afspraak maken om het huis eerst te huren.
U betaald alvast via de notaris het huis aan met het geld wat u beschikbaar heeft en spreekt met de verkoper en de makelaar een overeenkomst af dat u 5 jaar lang via maandelijkse huur van € 1000,- het resterende bedrag zal gaan afbetalen. Na deze 5 jaar heeft u het hele koopbedrag betaald en is het huis 100% van u.
Nadeel van deze constructie is dat u en de hypotheek en de huur elke maand zal moeten kunnen betalen. Als dat geen probleem is dan is dit een mooie oplossing. Zeker als het om een bedrijf gaat. U kunt n.l. gelijk beginnen met geld verdienen.



Voorbeeld zonder hypotheek:

U heeft uw huis in Nederland verkocht voor € 320.000,- . Het huis van u dromen kost € 370.000,-. U komt dan 50.000,- te kort.

Voor dit bedrag zou u een overeenkomst kunnen maken om het resterende bedrag via huurkoop af te betalen. Dit is op langer termijn vaak gunstiger en goedkoper dan een hypotheek afsluiten.